Quiz-summary
0 of 5 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Information
Considering the alarming importance of CSAT in UPSC CSE Prelims exam and with enormous requests we received recently, InsightsIAS has started Daily CSAT Test to ensure students practice CSAT Questions on a daily basis. Regular Practice would help one overcome the fear of CSAT too.
We are naming this initiative as Insta– DART – Daily Aptitude and Reasoning Test. We hope you will be able to use DART to hit bull’s eye in CSAT paper and comfortably score 100+ even in the most difficult question paper that UPSC can give you in CSP-2021. Your peace of mind after every step of this exam is very important for us.
Looking forward to your enthusiastic participation (both in sending us questions and solving them on daily basis on this portal).
Wish you all the best ! 🙂
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Answered
- Review
-
Question 1 of 5
1. Question
The sickness of my generation is a zealous attachment to “authenticity.” It is stultifying, oppressive, maybe even deadly, and premised on false assumptions about the nature of personal identity. Bowie is the antidote. He taught that persona is performance. If there is anything like authenticity, it is fidelity to a higher-order sensibility, a sort of governing taste, which is mutable but in some sense still coherent, which regulates the style in which you perform yourself, but leaves open the question, maybe even sets aside the question, of who you really are. Rather than demanding authenticity, which is inherently paradoxical–trying to be real is embarrassing and fake–Bowie-ism instead asks for playful imagination in the artful construction and performance of persona. You can’t aspire to Bowie’s level of virtuosity in this regard, but it is liberating, especially for a Gen X-er drawn toward the grimly earnest misguided intensity of the authenticity cult, to see life as a playful pageant of role-playing that can be done with more or less art.
Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the
passage?Correct
- Correct Answer : A
Answer Justification :
Statement B is wrong as per the passage. Statement B is correct but is not the main focus of the passage. The main focus is on understanding that more than being authentic, what is important is to creatively modify your personality and manage the surrounding around us. Hence A
Incorrect
- Correct Answer : A
Answer Justification :
Statement B is wrong as per the passage. Statement B is correct but is not the main focus of the passage. The main focus is on understanding that more than being authentic, what is important is to creatively modify your personality and manage the surrounding around us. Hence A
-
Question 2 of 5
2. Question
Life is a coping mechanism. We’re flung randomly into these bodies and we have to find a way to deal with the existential and practical implications of being alive. We all think differently, although we share patterns of experience and thought. So, it’s only natural that what works for each of us is
differentWhich among the following is the most logical inference that can be made from the above
passage?Correct
Correct Answer : C
Answer Justification :
Statement A is wrong as the focus of the passage is on understanding the differing needs of individuals. Statement B is wrong as this is not being talked about in the passage. Statement D is a corollary to the passage, not the inference. Hence CIncorrect
Correct Answer : C
Answer Justification :
Statement A is wrong as the focus of the passage is on understanding the differing needs of individuals. Statement B is wrong as this is not being talked about in the passage. Statement D is a corollary to the passage, not the inference. Hence C -
Question 3 of 5
3. Question
Feeling of Equanimity (Neutrality, Equilibrium) in situations of loss and profit, favorable and unfavorable, victory and defeat, birth and death leads to salvation. Feeling extremely happy in favorable situations and feeling extremely sad or reacting negatively in unfavorable situations becomes the cause for new karma and binds us further into the clutches of karma.
What is the most crucial message being conveyed by the passage?
Correct
- Correct Answer : C
Answer Justification :
Statement A is not being talked about in the massage. Statement B is partly correct. However, the focus of passage is on equanimity which is being talked about in statement C
Incorrect
- Correct Answer : C
Answer Justification :
Statement A is not being talked about in the massage. Statement B is partly correct. However, the focus of passage is on equanimity which is being talked about in statement C
-
Question 4 of 5
4. Question
Science places a heavy emphasis on the objectivity of the physical world. As a result, consciousness, and specifically its subjective aspect, is often understandably ignored. What interests us is not the experience of heat, but real heat, the underlying physical reality of molecular motion, collisions, etc.
However, to say that the final scientific “picture” contains nothing subjective seems to ignore a large (and significant) part of our universe.What is the most logical and critical inference that can be drawn from the passage?
Correct
Correct Answer : B
Answer Justification :
The passage tries to explain the limitation of science and how ignoring subjective aspects of reality leads to us seeing only the half truths. Hence BIncorrect
Correct Answer : B
Answer Justification :
The passage tries to explain the limitation of science and how ignoring subjective aspects of reality leads to us seeing only the half truths. Hence B -
Question 5 of 5
5. Question
If you analyse the concept of untouchability, you will find the fact. The untouchables were the bad people belonging to all the castes, who were thrown out from the village and this is punishment for transformation and not for revenge. There were only four castes mentioned in Veda. The fifth caste of
untouchables comes from all the four castes. Their sinful activities were responsible for this punishment.What is the most logical and critical inference that can be drawn from the passage?
Correct
Correct Answer : C
Answer Justification :
Only statement C captures the essence of the passageIncorrect
Correct Answer : C
Answer Justification :
Only statement C captures the essence of the passage








