Quizsummary
0 of 5 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
Information
Considering the alarming importance of CSAT in UPSC CSE Prelims exam and with enormous requests we received recently, InsightsIAS has started Daily CSAT Test to ensure students practice CSAT Questions on a daily basis. Regular Practice would help one overcome the fear of CSAT too.
We are naming this initiative as Insta– DART – Daily Aptitude and Reasoning Test. We hope you will be able to use DART to hit bull’s eye in CSAT paper and comfortably score 100+ even in the most difficult question paper that UPSC can give you in CSP2021. Your peace of mind after every step of this exam is very important for us.
Looking forward to your enthusiastic participation (both in sending us questions and solving them on daily basis on this portal).
Wish you all the best ! 🙂
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 Answered
 Review

Question 1 of 5
1. Question
Two, trains, one from Mumbai to New Delhi and the other from New Delhi to Mumbai, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. What is the ratio of their speed?
Correct
Solution: B
Standard Formula: If two objects A and B begin their journey at the same time from two points P and Q towards each other and after crossing each other they take a and b hours in reaching Q and P respectively, then
A’s speed/ B’s Speed = (√b/√a)
By looking at the above problem, we can say that, a=9 hours, b=16 hours.
Therefore, Ratio of speeds of two trains = √16/√9 = 4/3 or 4:3
Hence, option (b) is correct.
Incorrect
Solution: B
Standard Formula: If two objects A and B begin their journey at the same time from two points P and Q towards each other and after crossing each other they take a and b hours in reaching Q and P respectively, then
A’s speed/ B’s Speed = (√b/√a)
By looking at the above problem, we can say that, a=9 hours, b=16 hours.
Therefore, Ratio of speeds of two trains = √16/√9 = 4/3 or 4:3
Hence, option (b) is correct.

Question 2 of 5
2. Question
A library contains three types of books. There are nine less English books than the Biology books and fifteen more English books than the Chemistry books. If there are 54 English books, then how many books are there in the library?
Correct
Solution: D
Given that English books in the library = 54.
Since, the number of Biology books are nine more than the number of English books, the number of Biology books = 54 + 9 = 63.
Since, number of Chemistry books are fifteen less than English books. So, the number of Chemistry books = 54 – 15 = 39.
Hence, the total number of books in library = 54 + 63 + 39 = 156.
Hence, option (d) is the correct.Incorrect
Solution: D
Given that English books in the library = 54.
Since, the number of Biology books are nine more than the number of English books, the number of Biology books = 54 + 9 = 63.
Since, number of Chemistry books are fifteen less than English books. So, the number of Chemistry books = 54 – 15 = 39.
Hence, the total number of books in library = 54 + 63 + 39 = 156.
Hence, option (d) is the correct. 
Question 3 of 5
3. Question
A milkman sells milk at the rate of Rs 50 per liter. The milk sold contains 25% water. Assuming that the cost of the milk is Rs. 40 per liter, what is the profit per liter made by the milkman?
Correct
Solution: A
Milk contains 25% water and 75% milk.
Therefore, 1 liter milk contains only 750 ml of milk.
Cost of 750 ml milk = 40 * (750/1000) = 40 * 3/4 = Rs. 30Since, 750 ml of milk is diluted to one liter and sold at the rate of Rs. 50 per liter.
Selling price of 1 Liter milk = Rs. 50.
Profit per liter = Rs. 50 – Rs. 30 = Rs. 20.Hence, option (a) is the correct.
Incorrect
Solution: A
Milk contains 25% water and 75% milk.
Therefore, 1 liter milk contains only 750 ml of milk.
Cost of 750 ml milk = 40 * (750/1000) = 40 * 3/4 = Rs. 30Since, 750 ml of milk is diluted to one liter and sold at the rate of Rs. 50 per liter.
Selling price of 1 Liter milk = Rs. 50.
Profit per liter = Rs. 50 – Rs. 30 = Rs. 20.Hence, option (a) is the correct.

Question 4 of 5
4. Question
A candidate is required to answer 6 out of 10 questions which are divided into two groups each containing 5 questions. He is not permitted to attempt more than 4 from each group. In how many ways he can make up the choice?
Correct
Solution: B
Number of ways of choosing 6 from 10 = 10C6 = 210.
Number of ways of attempting more than 4 from a group, = 2*5C5 *5C1=10. ⇒Required number of ways = 210 −10= 200
Hence, option (b) is correct.
Incorrect
Solution: B
Number of ways of choosing 6 from 10 = 10C6 = 210.
Number of ways of attempting more than 4 from a group, = 2*5C5 *5C1=10. ⇒Required number of ways = 210 −10= 200
Hence, option (b) is correct.

Question 5 of 5
5. Question
In a class, the number of girls is 20% more than that of the boys. The strength of the class is 66. If 4 more girls are admitted to the class, then what will be the ratio of the number of boys to that of the girls?
Correct
Solution: B
Let the number of boys = x
Then, the number of girls (20% more than that of boys) =x+(20/100)x =(120/100)x =(6/5)x
Total number of boys and girls in class is 66.
Therefore, x + (6/5)x = 66è x= 30
The number of girls = 66 – 30 = 36
Now, the number of total girls after 4 new girls are admitted to the class = 36 + 4 = 40
New ratio of the number of boys to that of the girls = 30 : 40 = 3 : 4
Hence, option (b) is the correctIncorrect
Solution: B
Let the number of boys = x
Then, the number of girls (20% more than that of boys) =x+(20/100)x =(120/100)x =(6/5)x
Total number of boys and girls in class is 66.
Therefore, x + (6/5)x = 66è x= 30
The number of girls = 66 – 30 = 36
Now, the number of total girls after 4 new girls are admitted to the class = 36 + 4 = 40
New ratio of the number of boys to that of the girls = 30 : 40 = 3 : 4
Hence, option (b) is the correct