Quizsummary
0 of 5 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
Information
Considering the alarming importance of CSAT in UPSC CSE Prelims exam and with enormous requests we received recently, InsightsIAS has started Daily CSAT Test to ensure students practice CSAT Questions on a daily basis. Regular Practice would help one overcome the fear of CSAT too.
We are naming this initiative as Insta– DART – Daily Aptitude and Reasoning Test. We hope you will be able to use DART to hit bull’s eye in CSAT paper and comfortably score 100+ even in the most difficult question paper that UPSC can give you in CSP2021. Your peace of mind after every step of this exam is very important for us.
Looking forward to your enthusiastic participation (both in sending us questions and solving them on daily basis on this portal).
Wish you all the best ! 🙂
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 Answered
 Review

Question 1 of 5
1. Question
The valour and sacrifices of Indian warrior kings, queens and soldiers against foreign domination is legend. But most acclaimed by historians, is the heroism of our soldiers on World War I fronts under British commanders, especially in West Asia. Indian troops of the 15th Cavalry Brigade formed the largest component of allied forces that fought and liberated Palestine from four centuries of despotic Turkish rule. Their final battle in the campaign was to gain control over the strategic port city of Haifa, an essential sea route for landing supplies, armaments and men.
Which of the following is the most crucial and rational inference that can be made from the above passage?
Correct
Ans. A. Statement B is a statement which has not been referred to or implied in the passage. Statement C is again not implied in the passage as there might have been several factors that helped the Allies win World War 1, those factors are not being discussed here. Statement D is rational but not the most crucial as the focus of the passage is on emphasizing the role played by Indian soldiers in World War 1. Hence A is the most crucial and rational inference.
Incorrect
Ans. A. Statement B is a statement which has not been referred to or implied in the passage. Statement C is again not implied in the passage as there might have been several factors that helped the Allies win World War 1, those factors are not being discussed here. Statement D is rational but not the most crucial as the focus of the passage is on emphasizing the role played by Indian soldiers in World War 1. Hence A is the most crucial and rational inference.

Question 2 of 5
2. Question
A shopkeepers sells an article at 12.5% loss. If he sells it for Rs. 92.50 more, then he gains 6%. What is the cost price of the article ?
Correct
Solution: B
Selling Price (S.P.) = Rs100 – Rs12.5 = Rs. 87.5
S.P. after 6% gain = Rs106
Difference = Rs.18.5
Therefore, Cost Price (C.P.) = (92.5/18.5) x 100 = Rs.500Hence, option(b) is correct.
Incorrect
Solution: B
Selling Price (S.P.) = Rs100 – Rs12.5 = Rs. 87.5
S.P. after 6% gain = Rs106
Difference = Rs.18.5
Therefore, Cost Price (C.P.) = (92.5/18.5) x 100 = Rs.500Hence, option(b) is correct.

Question 3 of 5
3. Question
If Rahul played 25 singles badminton matches and won 17 out of these. If there were no tied or drawn matches, then what is the ratio of the number of matches won by Rahul to the number of matches he lost?
Correct
Solution: D
Total matches played = 25
Matches won = 17
Therefore, Matches lost = 25 – 17 = 8
Required Ratio = Matches won : Matches lost = 17 : 8
Hence, option (d) is correct.Incorrect
Solution: D
Total matches played = 25
Matches won = 17
Therefore, Matches lost = 25 – 17 = 8
Required Ratio = Matches won : Matches lost = 17 : 8
Hence, option (d) is correct. 
Question 4 of 5
4. Question
Ten days ago, price of gold was Rs 21,000 per 10 gms. Due to a slump in the market last week, the price of gold decreases by 10%. What shall be the cost of 50 gm gold now?
Correct
Solution: D
Original price of 10 gms of gold = Rs. 21,000.
Reduction in price = 10% of 21000 = (10/100) × 21000 = Rs 2,100.
New price of 10 gms of gold = Rs. 21000 – Rs 2100 = Rs 18,900.
So, cost of 50 gm gold = Rs 18900 × (50 /10) = Rs. 94,500
Hence, option (d) is the correct answer.Incorrect
Solution: D
Original price of 10 gms of gold = Rs. 21,000.
Reduction in price = 10% of 21000 = (10/100) × 21000 = Rs 2,100.
New price of 10 gms of gold = Rs. 21000 – Rs 2100 = Rs 18,900.
So, cost of 50 gm gold = Rs 18900 × (50 /10) = Rs. 94,500
Hence, option (d) is the correct answer. 
Question 5 of 5
5. Question
Rs. 4,536 is divided among 4 men, 5 women and 2 boys. The ratio of share of a man, a woman and a boy is 7 : 4 : 3. What is the share of one woman?
Correct
Solution: A
Let the share of a man, a woman and a boy be 7x, 4x and 3x respectively.
Then the share of 4 men = 4 × 7x = 28x
The share of 5 women = 5 × 4x = 20x
And, the share of 2 boys = 2 × 3x = 6x
Now, Total money = 28x + 20x + 6x = 4536
Or 54x = 4536
Or x = 4536/54 = 84
Hence, the share of one woman = 4x = 4 × 84 = Rs 336Hence, option(a) is correct.
Incorrect
Solution: A
Let the share of a man, a woman and a boy be 7x, 4x and 3x respectively.
Then the share of 4 men = 4 × 7x = 28x
The share of 5 women = 5 × 4x = 20x
And, the share of 2 boys = 2 × 3x = 6x
Now, Total money = 28x + 20x + 6x = 4536
Or 54x = 4536
Or x = 4536/54 = 84
Hence, the share of one woman = 4x = 4 × 84 = Rs 336Hence, option(a) is correct.