Print Friendly, PDF & Email

SOLUTIONS – INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 23 (Indian Polity )


SOLUTIONS 

INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 23 (Indian Polity )


1. Assertion (A): The Comptroller and Auditor General(CAG) of India, in Practice, is an Auditor-General Only

Reason(R): The CAG has no Control over the issue of money from the Consolidated Fund.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(C) Both are false

(D) A is false, but R is true

Solution: a

Why? [UPSC 2012 Question Related to importance of CAG Office];

Explanation:

The  Constitution  of  India  visualises  the  CAG  to  be  Comptroller  as  well  as Auditor  General.  Howeverin  practice,  the  CAG  is  fulfilling  the  role  of  an Auditor-General  only  and  not  that  of  a  Comptroller. [HENCE THE ASSERTION IS CORRECT]

 In  other  words [IT SHOWS THE LINK BETWEEN ASSERTION AND REASON],  ‘the CAG has  no  control  over  the  issue  of  money  from  the  consolidated  fund  and many  departments  are  authorized  to  draw  money  by  issuing  cheques  without specific  authority  from  the  CAG,  who  is  concerned  only  at  the  audit  stage when  the  expenditure  has  already  taken  place’.[HENCE THE REASON IS CORRECT]

 In  this  respect,  the  CAG  of India  differs  totally  from  the  CAG  of  Britain  who  has  powers  of both Comptroller  as  well  as  Auditor  General.  In  other  words,  in  Britain,  the executive  can  draw  money  from  the  public  exchequer  only  with  the  approval of the CAG.

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 49


2. Currently, the Comptroller and Auditor General of India is entrusted with which of the following responsibilities?

  1. Audit of the receipts  and  expenditure  of  the  Centre  and  each  state
  2. Audit of the accounts  of  any  other  authority  when  requested  by  the Governor
  3. Compiling and maintaining the accounts of central government
  4. Ascertaining and certifying the net proceeds of any tax or duty
  5. Controlling exchequer on behalf of the Parliament during financial emergency

a) 1, 3 and 5 Only

b) 1, 3 and 4 Only

c) 1, 2 and 4 Only

d) 1,2 and 3 Only

Solution: c

Why? [UPSC 2012 CAG question-Gave 4 statements and asked to find out which are relevant for CAG Role]

Explanation:

The  duties  and  functions  of  the  CAG  as  laid  down  by  the  Parliament  and the Constitution[ List is not exhaustive –provided only to the extent that is relevant to question]

  1. He audits  the  receipts  and  expenditure  of  the  Centre  and  each  state  to satisfy himself  that  the  rules and procedures  in  that behalf are designed  to secure  an  effective  check  on  the  assessment,  collection  and  proper allocation of revenue

HENCE STATEMENT 1 IS CORRECT

  1. He audits  the  accounts  of  any  other  authority  when  requested  by  the President or Governor. For example, the audit of local bodies

HENCE STATEMENT 2 IS CORRECT

  1. He used to [before 1976 i.e. NOT CURRENTLY] compile and maintain the accounts of state governments. In 1976, he was relieved  of  his  responsibilities  with  regard  to  the  compilation  and maintenance  of  accounts  of  the  Central  Government  due  to  the  separation of accounts from audit, that is, departmentalisation of accounts.

HENCE STATEMENT 3 IS INCORRECT

  1. He ascertains  and  certifies  the  net  proceeds  of  any  tax  or  duty  (Article 279).  His  certificate  is    The  ‘net  proceeds’  means  the  proceeds  of  a tax or a duty minus the cost of collection.

HENCE STATEMENT 4 IS CORRECT

  1. No such provision is available [We have picked up this statement from UPSC 2012 question]. Hence 5 is INCORRECT

 

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 49


3. Consider the following statements with respect to Attorney General of India

  1. He is not a member of Central Cabinet
  2. He is not part of the Union Executive
  3. He is not eligible to vote in the Parliament
  4. He is not debarred from private legal practice

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1 and 3 only

Solution: c

Why?[UPSC 2013- Attorney General of India can  1. take part in the proceedings of the Lok Sabha 2. be a member of a committee of the Lok Sabha 3. speak in the Lok Sabha 4. vote in the Lok Sabha -Which of the statements given above is/are correct?]

Explanation:

Statement 1: The AG is not a member of the Central cabinet.  There  is  a  separate  law minister  in  the  Central  cabinet  to  look  after  legal  matters  at  the  government level.

Hence STATEMENT1 IS CORRECT

Statement 2: Articles  52  to  78  in  Part  V  of  the  Constitution  deal  with  the  Union executive. The Union executive consists of the President, the Vice-President, the Prime Minister, the council of ministers and the attorney general of India.

Hence STATEMENT2 IS INCORRECT

Statement 3: He  has  the  right  to speak  and  to  take  part  in  the  proceedings  of  both  the Houses  of  Parliament  or their  joint  sitting  and  any  committee  of  the  Parliament  of  which  he  may  be named a member, but without a right to vote.

Hence STATEMENT3 IS CORRECT

Statement 4: The Attorney General is not a full-time counsel for the Government.  He does not fall in the category of government servants. Further, he is not debarred from private legal practice.

Hence STATEMENT4 IS CORRECT

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 50

 


4. With  reference  to  the  Finance  Commission  of  India,  which  of  the following statements is/are INCORRECT?

  1. 1.It allows  the  withdrawal  of  money  out  of  the  Public Account  of India
  2. To supervise and report on whether the Union and State governments are levying taxes in accordance with the budgetary provisions
  3. It ensures transparency in financial administration
  4. The chairman of Finance Commission should have specialised knowledge of finance and accounts of the government.

A.1, 2 and 3 Only

B.1,2 and 4 Only

C.2 and 4 Only

D.All

Solution: d

Why? [Combination and Modification of UPSC 2011 and UPSC 2003 questions on Finance Commission]

EXPLANATION:

Statement 1: Finance commission is not vested with such powers. The statement is absurd as an appointed body consisting of few officials allowing the withdrawal from any fund is illogical. [We’ve taken UPSC 2003 question statement and modified it. Even the original statement is absurd as it has talked about allowing withdrawal from consolidated fund]

Hence STATEMENT1 IS INCORRECT

Statement 2: [We’ve taken UPSC 2003 question statement]

Finance Commission is not vested with such powers.

Hence STATEMENT2 IS INCORRECT

Statement 3: [We’ve taken UPSC 2011 question statement]

One might argue that if the division of net proceeds of taxes is as per the principle devised by the FC formula, it would ensure transparency. But Finance Commission’s   recommendations are not binding on the government. Hence the word “ensure” is improper.  Also, as per UPSC 2011 key, this statement is INCORRECT.

Hence STATEMENT3 IS INCORRECT

Statement 4: [This Statement we’ve added to the Original questions]

The  Constitution  authorises  the  Parliament  to  determine  the  qualifications of  members  of  the  commission  and  the  manner  in  which  they  should  be selected.  Accordingly, the Parliament has specified the qualifications of the chairman and members of the commission. The chairman should be a person having experience in public affairs.

Hence STATEMENT4 IS INCORRECT

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 45


5.Which of the following bodies investigate all matters  relating  to  the constitutional and other  legal  safeguards for  the  Anglo-Indian  Community  and  report  to  the  President upon their working?

a) National Commission for Minorities

b) National Commission for SCs

c) National Commission for STs

d) Special Office for Linguistic Minorities

Solution: b

Explanation: The National Commission for SCs is also required to discharge similar functions with regard to  the  other  backward  classes  (OBCs)  and  the  Anglo-Indian  Community  as  it does  with  respect  to  the  SCs.  In  other  words,  the  Commission  has  to investigate all matters  relating  to  the constitutional and other  legal  safeguards for  the  OBCs  and  the  Anglo-Indian  Community  and  report  to  the  President upon their working.

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 46


6. Which of the following Indian Citizens are not eligible to be appointed as an Advocate General of the State?

a) A person ‘X’ who has held a judicial office for fifteen years

b) A person ‘Y’ who worked as an advocate of a high court for seven years

c) An eminent jurist ‘Z’ in the Opinion of the President

d) Both B and C

Solution: d

Explanation:

The Advocate general is appointed by the governor. He must  be  a  person who is  qualified  to  be  appointed  a  judge  of  a  high  court. In  other  words,  he  must be  a  citizen  of  India  and  must  have  held  a  judicial  office for  ten  years  or been an advocate of a high court for ten years

Option C:   One has to recall that an eminent jurist is not eligible to appoint as a judge of high court, unlike in the case of the Supreme Court. Hence Z is not eligible.

Option B: A person ‘Y’ who worked as an advocate of a high court for seven years is not eligible because he is short of 3 years experience to be appointed as an Advocate General.

Hence the Answer is D- Both B and C.

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 51


7. Who among the following will represent  the  Government  of  India  in  any  reference  made  by  the president to the Supreme Court under Article 143 of the Constitution?

a) Union Law Minister

b) Chairman of Law Commission

c) Solicitor General

d) None

Solution: d

Explanation:

The president has assigned the following duties to the Attorney General:

  1. To appear  on  behalf  of  the  Government  of  India  in  all  cases  in  the Supreme Court in which the Government of India is concerned.
  2. 2. To represent  the  Government  of  India  in  any  reference  made  by  the president to the Supreme Court under Article 143 of the Constitution.
  3. To appear  (when  required  by  the  Government  of  India)  in  any  high  court in any case in which the Government of India is concerned.

Hence the answer is D


8. Which among the following was given the highest weight by the 14th Finance Commission in their horizontal devolution formula to determine the distribution of net proceeds of taxes to the States?

a) Fiscal Capacity

b) Population

c) Forest Cover

d) Area.

Solution: a

Explanation:

5 parameters and their weights are as followed:

  1. Population (1971)-17.5
  2. Population(2011)-10.0

3.Fiscal Capacity/Income distance-50.0

4.Area-15.0

5.Forest Cover-7.5


9. With respect to 15th Finance Commission, Which among the following Statements is/are Correct ?

  1. Commission has been asked by the Union government to consider 2011 census data instead of 1971 Census data.
  2. The Commission may consider proposing measurable performance-based incentives for States, at the appropriate level of government.

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both

d) None

Solution: c

Why?- Recent issue related to Terms of Reference regarding 15th Finance Commission

 

Explanation: FACTUAL -Both are CORRECT Statements. [7th and 8th points in the attached reference]

7.The Commission may consider proposing measurable performance-based incentives for States, at the appropriate level of government [HENCE STATEMENT 2 is CORRECT]

Performance evaluation is pertaining to the following areas:

(i) Efforts made by the States in expansion and deepening of tax net under GST;

(ii) Efforts and Progress made in moving towards replacement rate of population growth ;

(iii) Achievements in implementation of flagship schemes of Government of India, disaster resilient infrastructure, sustainable development goals, and quality of expenditure;

 (iv) Progress made in increasing capital expenditure, eliminating losses of power sector, and improving the quality of such expenditure in generating future income streams;

(v) Progress made in increasing tax/non-tax revenues, promoting savings by adoption of Direct Benefit Transfers and Public Finance Management System, promoting digital economy and removing layers between the government and the beneficiaries;

(vi) Progress made in promoting ease of doing business by effecting related policy and regulatory changes and promoting labour intensive growth;

(vii) Provision of grants in aid to local bodies for basic services, including quality human resources, and implementation of performance grant system in improving delivery of services; (viii) Control or lack of it in incurring expenditure on populist measures; and

(ix) Progress made in sanitation, solid waste management and bringing in behavioural change to end open defecation.

  1. The Commission shall use the population data of 2011 while making its recommendations.

[HENCE STATEMENT 1 is CORRECT]

Reference: http://www.egazette.nic.in/WriteReadData/2017/180483.pdf

 


 

10: Assertion (A): Democracy ensures economic development.

Reason(R): Between 1950 and 2000, democracies have slightly higher rate of economic growth than dictatorships

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(C) Both are false

(D) A is false, but R is true

Solution: c

Explanation:

If you consider all democracies and dictatorships for the fifty years between 1950 and 2000, dictatorships have slightly higher rate of economic growth.

Hence REASON is FALSE

From this it is evident that Democracy does not ensure economic development. Moreover, economic development depends on several factors: Country’s population size, global situation, cooperation from other countries, economic priorities adopted by the country etc.

Hence ASSERTION is FALSE

Source: NCERT-DEMOCRATIC POLITICS-II[X CLASS]-CHAPTER 7


11. Which of the following statements is/are CORRECT?

  1. While social differences are only due to accident of birth, social divisions are the result of overlap of social difference with other differences
  2. If social differences cross cut one another, there is less possibility of Social division.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Solution: b

Explanation:

Statement 1: These social differences are mostly based on accident of birth.Normally we don’t choose to belong to our community. We belong to it simply because we were born into it.We all experience social differences based on accident of birth in our everyday lives.People around us are male or female,they are tall and short,have different kinds of complexions,or have different physical abilities or disabilities.But all kinds of social differences are not based on accident of birth.Some of the differences are based on our choices.For example,some people are atheists. They don’ t believe in God or any religion.Some people choose to follow a religion other than the one in which they were born.Most of us choose what to study, which occupation to take up and which games or cultural activities to take part in.  All these lead to formation of social groups that are based on our choices.

Hence Statement 1 is INCORRECT.

Statement 2: Social division takes place when some social difference overlaps with other differences .  The difference between the Blacks and  Whites becomes a social division in the US because the Blacks tend to be poor, homeless and discriminated against.In our country Dalitstend to be poor and landless . They often face discrimination and injustice. Situations of this kind produce social divisions.

If social differences cross cut one another,it is difficult to pit one group of people against the other.It means that groups that share a common interest on one issue are likely to be in different sides on a different issue. Consider the cases of Northern Ireland and the Netherlands.Both are predominantly Christian but divided between Catholics and Protestants.In Northern Ireland,class and religion overlap with each other.If you are Catholic,you are also more likely to be poor,and you may have suffered a history of discrimination. In the Netherlands,class and religion tend to cut across each other.Catholics and Protestants are about equally likely to be poor or rich.The result is that Catholics and Protestants have had conflicts in Northern Ireland,while they do not do so in the Netherlands.

Hence Statement 2 is CORRECT.

Source: NCERT-DEMOCRATIC POLITICS-II[X CLASS]-CHAPTER 7


12. Which of the following Statements is/are CORRECT?

  1. UPSC is not concerned with the training of recruited candidates.
  2. UPSC falls under Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
  3. Central Vigilance Commission and UPSC are consulted by the government while taking Disciplinary action against a Civil servant.

a) 1 and 2 Only

b) All

c) 1 Only

d) 3 Only

Solution: b

Explanation:

Statement 1: UPSC is not concerned with the classification  of  services,  pay  and  service conditions,  cadre  management, training,  and  so  on.  These  matters  are  handled  by  the  Department  of Personnel  and  Training—one  of  the  three  departments  of  the  Ministry  of Personnel,  Public  Grievances  and  Pensions.

Hence Statement 1 is CORRECT.

Statement 2: FACTUAL . It is CORRECT

Hence Statement 2 is INCORRECT.

Statement 3: The  emergence  of  Central  Vigilance  Commission  (CVC)  in  1964  affected the  role  of  UPSC  in  disciplinary  matters.  This  is  because  both  are  consulted by  the   government  while  taking  disciplinary  action  against  a  civil  servant. The  problem  arises  when  the  two  bodies  tender  conflicting  advise.  However, the  UPSC,  being  an   independent  constitutional  body,  has  an  edge  over  the CVC, which is created by an executive resolution of the Government of India and conferred a statutory status in October 2003.

Hence Statement 3 is CORRECT.

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 43

 


 

 

13. All the cases of non-acceptance of advice of the Union Public Service Commission must be approved by

a) The President

b) The Parliament

c) Prime Minister’s Office

d) None of the above

Solution: d

Explanation: The  UPSC  presents,  annually,  to  the  president  a  report  on  its  performance.

The  President  places  this  report  before  both  the  Houses  of  Parliament,  along with  a  memorandum  explaining  the  cases  where  the  advice  of  the Commission  was  not  accepted  and  the  reasons  for  such  non-acceptance.  All such cases of non-acceptance must be approved by the Appointments Committee of the Union cabinet. An individual ministry or department has no power to reject the advice of the UPSC.

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 43


14. With respect to removal of UPSC Chairman, which of the following statements is CORRECT?

a) President cannot remove him/her without ordering for enquiry of Supreme Court.

b) President cannot suspend the Chairman during the course of enquiry as per the principles of Natural Justice

c) As per the Constitution, President is bound by the Supreme Court advice when Chairman is to be removed for misbehavior.

d) None of the above

Solution: c

Explanation:

Option A: Ordering for the enquiry of Supreme Court is necessary only in the case of removal on the grounds of misbehavior. In other instances-insolvency, infirmity of mind/body, engaging in paid employment outside the duties of his office-President need not order for enquiry of Supreme Court. Hence OPTION A is INCORRECT

Option B:  During the  course  of  enquiry  by  the  Supreme Court, the president can suspend the chairman or the member of UPSC. Hence Option B is INCORRECT

Option C:  the  president  can  also  remove  the  chairman  or  any other  member  of  UPSC  for  misbehaviour.  However,  in  this  case,  the president  has  to  refer  the  matter  to  the  Supreme  Court  for  an  enquiry.  If  the Supreme  Court,  after  the  enquiry,  upholds  the  cause  of  removal  and  advises so, the president can remove the chairman or a member. Under the provisions of  the  Constitution,  the  advise  tendered  by  the  Supreme  Court  in  this  regard is  binding  on  the  president.   Hence Option C is CORRECT

SOURCE: INDIAN POLITY-5TH EDITION-M LAXMI KANTH-CHAPTER 43


15.Which among the following bodies do not have the powers of Civil Court as part of their duties?

a) National Commission for SCs

b) National Commission for STs

c) Union Public Service Commission

d) None of the Above

Solution: c

Explanation: Both the National Commission for SCs and National Commission for STs,  while  investigating  any  matter  or  inquiring  into  any complaint,  has  all  the  powers  of  a  civil  court  trying  a  suit . Union Public Service Commission is not vested with such powers.


16. Which of the following statements is/are CORRECT?

  1. Social divisions becoming a political issue is always harmful for the nation.
  2. When we speak of gender divisions in the context of developmental politics, we usually refer to biological differences between men and women.

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both

d) None

Solution: d

Explanation:

Statement 1: Gender division is an example that some form of social division needs to be expressed in Politics. This also shows that disadvantaged groups do benefit when social divisions become a political issue. Women could not have made the gains –reservation in local bodies for example- if their unequal treatment was not raised in the political domain. Hence  Social divisions becoming a political issue is not always harmful for the nation.

Hence STATEMENT 1 is INCORRECT.

Statement 2: When we speak of gender divisions in the context of developmental politics, we usually refer to unequal roles assigned by the society to men and women-[Gender as Social Construct]. It does not refer to biological differences between men and women.

Hence STATEMENT 2 is INCORRECT.

Source: NCERT-DEMOCRATIC POLITICS-II[X CLASS]-CHAPTER 4


17.Which of the following is an instance of “Caste getting politicized”?

a) Political parties appealing to caste sentiment to muster support.

b) Ensuring the representatives of different castes in the newly elected government

c) Emergence of forward and backward caste groups in the political arena

d) Selection of candidates by the parties based on the caste composition of the electorate

Solution: c

Explanation:

Options A, B and D are examples of “Caste in Politics” or “Politics getting Caste-ridden”- In other words, Caste is being used for Political gains/Caste is Creeping into Politics.

Option C is an instance of Politics creeping into the Caste, which means Caste is getting Politicized.

Other examples for the same are:

-Each caste group tries to become bigger by incorporating within it neighbouring castes or sub-castes which were earlier excluded from it.

– Various caste groups are required to enter into a coalition with other castes or communities and thus enter into a dialogue and negotiation.

For further clarity, please go through the source.

Source: NCERT-DEMOCRATIC POLITICS-II[X CLASS]-CHAPTER 4, page no:51,53,54


18. Which of the following distinguishes Pressure groups from Movements?

a) Pressure groups aim to directly share political power while Movements don’t

b) Pressure groups are formal interest group organizations while Movements depend more on spontaneous mass participation.

c) Both A and B

d) None

Solution: b

Explanation:

Option A: Pressure groups are organizations that attempt to influence government policies. But unlike political parties, they do not aim to directly control or share political power. These organizations are formed when people with common occupation, interest, aspirations or opinions come together in order to achieve a common objective.

Hence Option A is INCORRECT

Option B: Like an interest group/pressure group, movements also attempts to influence politics rather than directly take part in an electoral competition. But unlike the interest groups, movements have a loose organization. Their decision making is more informal and flexible. They depend much more on spontaneous mass participation than an interest group.

Hence Option B is INCORRECT

Source: NCERT-DEMOCRATIC POLITICS-II[X CLASS]-CHAPTER 5


19: Central Social Welfare Board is/falls under

a) Ministry of Women and Child Development

b) Ministry of Social Justice and Women Empowerment

c) An Autonomous and Independent body

d) Ministry of Minority Affairs

Solution: a


20: Which of the following is/are CORRECT ?

  1. The Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017- which is recently passed by the Rajya Sabha with amendments seeks to remove the power of the National Commission for SCs(NCSC) to examine matters related to backward classes.
  2. Currently, NCSC has the power to examine complaints regarding inclusion or exclusion of groups within the list of backward classes, and advise the central government in this regard.

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both

d) None

Solution: a

Why?-In news and widely debated.

Explanation:

Statement 1: The Constitution (123rd  Amendment) Bill, 2017- which is recently passed by the Rajya Sabha with amendments  seeks to remove the power of the National Commission for SCs(NCSC) to examine matters related to backward classes .

Hence STATEMENT 1 is CORRECT.

Statement 2:  The NCBC is a body set up under the National Commission for Backward Classes Act, 1993.  It has the power to examine complaints regarding inclusion or exclusion of groups within the list of backward classes, and advise the central government in this regard.  The Bill seeks to establish the NCBC under the Constitution, and provide it the authority to examine complaints and welfare measures regarding socially and educationally backward classes.

Hence Statement 2 is INCORRECT.


21) With reference to the Constituent Assembly and the Constitution, consider the following statements:

  1. There were 15 women in the Constituent Assembly
  2. Since 2015, November 26 is celebrated as the National Law Day

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: a)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/11/27/insights-daily-current-affairs-27-november-2017/

 

Constitution Day or National Law Day?

The government in October 2015 decided that November 26 would be celebrated as the Constitution Day in the memory of Dr BR Ambedkar. On November 19 that year, the government issued a gazette notification declaring that November 26 as the Constitution Day.

 

SOME UNIQUE FACTS ABOUT CONSTITUTION:

  • The Constitution was prepared over 2 years, 11 months and 17 days. The session of the Constituent Assembly was held on December 9, 1946.
  • A total of 11 sessions of the Constituent Assembly was held including those by the drafting committee under the chairmanship of BR Ambedkar.
  • The drafting committee was one of the 17 such bodied set up under the Constituent Assembly.
  • Dr Rajendra Prasad, who went on to become the first President of India, was the chairman of the Constituent Assembly. The Constitution making committees held meetings on 165 days to hold deliberations and debate provisions to be incorporated.
  • There were 299 members, including 15 women, of the Constituent Assembly. Of them 284 members finally signed the Constitution, when it was adopted in 1949.

 

22) Consider the following statements:

  1. The inter-state council is a permanent constitutional body for coordination between the states and union government
  2. The Prime Minister is the chairman of inter-state council

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b)

 

 

https://www.insightsonindia.com/2017/11/27/insights-daily-current-affairs-27-november-2017/

 

 

  • Article 263 of the Constitution of India provides for the establishment of an Inter-State Council.
  • It considers recommendations for the better coordination of policy and action, and also matters of general interest to the states.
  • The inter-state council is not a permanent constitutional body for coordination between the states and union government. It can be established ‘at any time’ if it appears to the President that the public interests would be served by the establishment of such a council.

 

The Council shall consist of:

  • Prime minister who is the chairman.
  • Chief ministers of all states who are members.
  • Chief ministers of union territories and administrators of UTs as members.
  • Six union ministers of cabinet rank in the union council of ministers nominated by the prime minister are also members.

 


23) With reference to the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA), consider the following statements:

  1. It can recover amounts overcharged by manufacturers for the controlled drugs from the consumers
  2. It monitors the prices of decontrolled drugs in order to keep them at reasonable levels
  3. It works under the Ministry of Chemicals and Fertilizers

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 and 2 Only

b) 1 Only

c) 2 Only

d) 1,2 and 3

 

 

Solution: d)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/11/25/insights-daily-current-affairs-25-november-2017/

 

NPPA is an organization of the Government of India which was established, inter alia, to fix/ revise the prices of controlled bulk drugs and formulations and to enforce prices and availability of the medicines in the country, under the Drugs (Prices Control) Order, 1995. The organization is also entrusted with the task of recovering amounts overcharged by manufacturers for the controlled drugs from the consumers. It also monitors the prices of decontrolled drugs in order to keep them at reasonable levels.

 

Its parent agency is Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers.

 


24) With reference to the National Commission for Backward Classes (NCBC), consider the following statements:

  1. It was established in 1950 through an act of the Parliament
  2. It plays a recommendatory role to the government on inclusion or exclusion of a community in the Central list of OBC

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/11/24/insights-daily-current-affairs-24-november-2017/

 

National Commission for Backward Classes is under the Ministry of Social Justice and Empowerment established on 14 August 1993. It was constituted pursuant to the provisions of the National Commission for Backward Classes Act, 1993.

 

The NCBC currently plays a recommendatory role to the government on inclusion or exclusion of a community in the Central list of OBC. The proposed Constitution (One Hundred and Twenty-Third Amendment) Bill, 2017 will allow the NCBC to look at grievance redressal and safeguarding the interest of OBCs, powers that until now vested with the SC Commission.


25) The Union Cabinet has given its approval for setting up of the Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra (PMMSK).

 

PMMSK seeks to

 

a) Play a role as one-stop convergence support service for empowering rural women

b) Provide urban women skills to setup their own businesses

c) Provide rural women health facilities at their doorsteps

d) Provide urban women avenues to enhance their education

 

Solution: a)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/11/23/insights-daily-current-affairs-23-november-2017/

 

It is envisioned as a one-stop convergence support service for empowering rural women with opportunities for skill development, employment, digital literacy, health and nutrition.

What it does?

It will aim to improve declining child sex ratio, ensure survival and protection of the girl child, ensuring her education and empowering her to fulfil her potential. It will provide an interface for rural women to approach the government for getting their entitlements and for empowering them through training and capacity building