Print Friendly, PDF & Email

SOLUTIONS – INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 12

Are you Ready for Insta 75 Days Revision Plan (UPSC Prelims - 2020)?

SOLUTIONS 

INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 12

 


1) Which of the following statements is/are correct?

  1. The success of mammals as species is largely due to their ability to maintain a constant body temperature and thrive irrespective of the thermal conditions.
  2. The human beings try to maintain homeostasis.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: c

 

Answer Justification:

During the course of millions of years of their existence, many species would have evolved a relatively constant internal (within the body) environment that permits all biochemical reactions and physiological functions to proceed with maximal efficiency and thus, enhance the overall ‘fitness’ of the species. This constancy, for example, could be in terms of optimal temperature and osmotic concentration of body fluids. Ideally then, the organism should try to maintain the constancy of its internal environment (a process called homeostasis) despite varying external environmental conditions such as temperature that tend to upset its homeostasis.

Evolutionary biologists believe that the ‘success’ of mammals is largely due to their ability to maintain a constant body temperature and thrive whether they live in Antarctica or in the Sahara desert.

So statement 1 is correct.

Statement 2 can be inferred from statement 1.

So, both the statements are correct.

Source:

 

NCERT class XII Chapter 13.1.2


2) Which of the following statements is/are correct about adaptation?

  1. It is a morphological or physiological or behavioural attribute of the organism that enables the organism to survive and not necessarily to reproduce in its habitat.
  2. Desert plants having a thick cuticle on their leaf surfaces and aquatic mammals like seals having blubber below their skin are the examples of adaptation.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b

 

Answer Justification:

While considering the various alternatives available to organisms for coping with extremes in their environment, we have seen that some are able to respond through certain physiological adjustments while others do so behaviourally (migrating temporarily to a less stressful habitat). These responses are also actually, their adaptations. So, we can say that adaptation is any attribute of the organism (morphological, physiological, behavioral) that enables the organism to survive and reproduce in its habitat.

Hence statement 1 is incorrect

Some desert plants like Opuntia, have no leaves – they are reduced to spines–and the photosynthetic function is taken over by the flattened stems. Mammals from colder climates generally have shorter ears and limbs to minimise heat loss. (This is called the Allen’s Rule.) In the polar seas aquatic mammals like seals have a thick layer of fat (blubber) below their skin that acts as an insulator and reduces loss of body heat.

Hence statement 2 is correct.

Source:

NCERT class XII Chapter 13.1.3


 

3) Which of the following pairs of interaction and outcome is correctly matched?

 

Interaction between species Outcome
1.       Commensalism None loses, only one gains
2.       Amensalism None gains, only one loses
3.    Parasitism One gains, other loses
4.    Competition Both loses

 

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 2 only

b) 3 and 4 only

c) 1, 2, 3 and 4

d) None

 

Solution: c

 

Answer Justification:

Source:

NCERT Class XII Biology Table 13.1


4) Which of the following statements is/are correct about the ecological pyramids?

  1. Pyramid of numbers can be both upright and inverted.
  2. Pyramid of energy can be both upright and inverted.
  3. Pyramid of biomass is always upright.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: a

 

Answer Justification:

In most ecosystems, all the pyramids, of number, of energy and biomass are upright, i.e., producers are more in number and biomass than the herbivores, and herbivores are more in number and biomass than the carnivores. Also energy at a lower trophic level is always more than at a higher level.

There are exceptions:

The pyramid of number of insects feeding on a big tree is inverted. The pyramid of biomass in sea is also generally inverted because the biomass of fishes far exceeds that of phytoplankton. Hence statement 1 is correct and 3 is incorrect.

Pyramid of energy is always upright, can never be inverted, because when energy flows from a particular trophic level to the next trophic level, some energy is always lost as heat at each step. Hence statement 2 is incorrect.

Source:

NCERT Class XII Biology Chapter 14.5


5) Which of the following is/are examples of in situ conservation?

  1. In vitro fertilization
  2. Tissue culture
  3. Cryopreservation

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 3 only

d) None

 

Solution: d

 

Answer Justification:

In situ conservation are biosphere reserves, 90 national parks, > 450 wildlife sanctuaries and many sacred groves. Ex situ conservation methods include protective maintenance of threatened species in zoological parks and botanical gardens.

In recent years ex situ conservation has advanced beyond keeping threatened species in enclosures. Now gametes of threatened species can be preserved in viable and fertile condition for long periods using cryopreservation techniques, eggs can be fertilised in vitro, and plants can be propagated using tissue culture methods. Seeds of different genetic strains of commercially important plants can be kept for long periods in seed banks.

All given methods are ex situ conservation methods.

Source:

NCERT Class XII Biology Chapter 15.2.2


6) Which of the following effects can noise cause on human beings?

  1. Psychological and physiological disorders.
  2. Exposure to a relatively lower noise level of cities may permanently damage hearing abilities of humans.
  3. Altered breathing pattern.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: d

 

Answer Justification:

Noise is undesired high level of sound. We have got used to associating loud sounds with pleasure and entertainment not realising that noise causes psychological and physiological disorders in humans. Hence statement 1 is correct.

The bigger the city, the bigger the function, the greater the noise!! A brief exposure to extremely high sound level, 150 dB or more generated by take-off of a jet plane or rocket, may damage ear drums thus permanently impairing hearing ability. Even chronic exposure to a relatively lower noise level of cities may permanently damage hearing abilities of humans. Hence statement 2 is correct.

Noise also causes sleeplessness, increased heartbeat, altered breathing pattern, thus considerably stressing humans. Hence statement 3 is correct.

Source:                          

NCERT Class XII Biology Chapter 16.1


7) Which of the following statements is/are correct regarding eutrophication?

  1. Eutrophication is the natural aging of a lake by nutrient enrichment of its water.
  2. Accelerated Eutrophication is acceleration of aging process by the effluents from the industries and homes.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: c

 

Answer Justification:

 

Eutrophication is the natural aging of a lake by nutrient enrichment of its water. Hence statement 1 is correct.

Pollutants from man’s activities like effluents from the industries and homes can radically accelerate the aging process. This phenomenon has been called Cultural or Accelerated Eutrophication. Hence statement 2 is correct.


8) Which of the following statements is/are correct about the fibre plants?

  1. Cotton fibre is obtained from the flower of the plant.
  2. Jute fibre is extracted from the stem of the plant.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b

 

Answer Justification:

The fruits of the cotton plant (cotton bolls) are about the size of a lemon. After maturing, the bolls burst open and the seeds covered with cotton fibres can be seen. Then, the cotton is obtained.

Hence Statement 1 is incorrect.

The jute plant is normally harvested when it is at flowering stage. The stems of the harvested plants are immersed in water for a few days. The stems rot and fibres are separated by hand.

Hence statement 2  is correct.

Source:

NCERT Class VI Science


9) Green Growth Indicators is published by which of the following organizations?

a) Global Green Growth Institute(GGGI)

b) United Nations Environment Programme(UNEP)

c) European Environment Agency(EEA)

d) The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)

Solution: d

Answer Justification:

Green Growth means fostering economic growth and development, while ensuring that natural assess continue to provide the resources and environmental services on which our well-being relies.

Green growth policies need to be founded on a good understanding of the determinants of green growth and need to be supported with appropriate indicators to monitor progress. This book presents a selection of updated and new indicators that illustrate the progress that OECD and G20 countries have made since the 1990s. It updates the 2014 edition.

Source:

http://www.oecd.org/environment/green-growth-indicators-2017-9789264268586-en.htm


10) Which of the following statements is/are correct about a new solar project ‘SUNRISE’?

  1. It is a project launched by consortium of Indian and British solar companies.
  2. It aims at developing printed photovoltaic cells.
  3. It enables the urban habitats to harness solar power to get their own energy and go off-grid.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 2only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: b

 

Answer Justification:

A consortium of 12 Indian and British universities, including Oxford and Cambridge, has received a £7 million grant from the U.K. government to build self-sufficient solar-powered buildings in remote Indian villages.

Hence statement 1 is incorrect.

The grant is part of a new solar project called ‘SUNRISE’ aimed at developing printed photovoltaic cells and new manufacturing processes which can be used to make solar energy products in India.

Hence statement 2 is correct.

These will then be integrated into buildings in at least five villages of India, allowing them to harness solar power to provide their own energy and go off-grid.

Hence statement 3 is incorrect.

Source:

http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/putting-the-sun-to-work/article19458995.ece


11) Which of the following statements is/are correct about International Solar Alliance (ISA)?

  1. Ministry of External Affairs, Govt. of India is the repository agency for instruments of ratification of member countries.
  2. China has not signed ISA Framework Agreement.
  3. USA has signed the ISA Framework Agreement but not ratified.
  4. ISA will neither replicate nor duplicate the efforts of other International Renewable agencies.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 4 only

b) 2 and 3 only

c) 1, 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

 

Solution: c

 

Answer Justification:

 

After Parliament/Cabinet approval the formal Instrument of ratification needs to be deposited with the Ministry of External Affairs (MEA), Government of India (GoI). The instrument of ratification may be forwarded along with a formal Note Verbale to MEA which in case of ISA is the formal depository.

Hence statement 1 is correct.

Source:

 

http://isolaralliance.org/docs/ISA%20FA%20Ratification%20Steps.pdf

 

Neither China nor USA has signed the ISA Framework Agreement.

 

Hence statement 2 is correct but statement 3 is incorrect.

 

Refer the tables provided in the source below.

 

http://isolaralliance.org/MemberCont.aspx

 

International Solar Alliance (ISA) is conceived as a coalition of solar resource rich countries to address their special energy needs and will provide a platform to collaborate on addressing the identified gaps through a common, agreed approach. It will not duplicate or replicate the efforts that others (like International Renewable Energy Agency (IRENA), Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership (REEEP), International Energy Agency (IEA), Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21), United Nations bodies, bilateral organizations etc.) are currently engaged in, but will establish networks and develop synergies with them and supplement their efforts in a sustainable and focused manner.

Hence statement 4  is correct.


 12) Islands Parali, Thinnakara and Bangaram were in news. Which of the following statements is/are correct about these islands.

  1. These islands are shrinking due to inundation.
  2. All these islands are in Lakshadweep archipelago.
  3. All these are uninhabited.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 2only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: d

 

Answer Justification:

Studies on the biodiversity of five uninhabited islands — Bangaram, Thinnakara, Parali I, II and III, of which Parali I reveal that these are inundated.

All these are in Lakshadweep archipelago.

Percentage of inundation:

Parali I (100%),Parali II (80%), followed by Thinnakara (14.38%), Parali III (11.42%) and Bangaram (9.968%)

 

All statements are correct.

 

Source:

http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-life/lakshadweep-island-parali-i-has-vanished/article19633348.ece


13) Which of the following pairs of the conventions and the pollutants on which the convention was convened is correctly matched?

Convention Pollutants
1.       Basel Convention Pesticides and industrial chemicals
2.       Rotterdam Convention Trans boundary Movements of Hazardous Wastes
3.       Stockholm Convention Persistent Organic Pollutants

 

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 3only

b) 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: b

 

Answer Justification:

 

The Basel Convention on the Control of Trans-boundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal was adopted on 22 March 1989.

Rotterdam Convention was adopted on Pesticides and industrial chemicals on 10 September 1998.

The Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants was adopted on 22 May 2001.

Pairs 1 and 2 are incorrect.

Source:

http://www.pic.int/


14) Which of the following is correct about Energy Efficiency Services Limited (EESL)?

  1. It is a joint venture of four National Public Sector Enterprises – National Thermal Power Corporation Limited, Power Finance Corporation, Rural Electrification Corporation and POWERGRID.
  2. It implements the programmes Street Lighting National Programme and Atal Jyoti Yojana.
  3. It has initiated Building energy Efficiency star rating programme for commercial buildings.
  4. It procures and leases out e-vehicles to Government Departments.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 4 only

b) 2 and 3 only

c) 1, 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

 

Solution: d

Answer Justification:

All the statements are correct.

EESL is a joint venture of four National Public Sector Enterprises – NTPC Limited, PFC, REC and POWERGRID, and was set up under Ministry of Power. EESL is a Super Energy Service Company (ESCO). Hence statement 1 is correct.

EESL is creating a new normal through large-scale transformation through the following programmes.

UJALA, AgDSM, Solar AgDSM, SLNP, AJAY, Energy Efficient Buildings, MEEP, Energy Efficient ACs, Smart Meters, Fin. Asst. Programmes, Solar Study Lamp and e-Vehicles.

Hence statement 2, 3 and 4 are correct.

Source:

https://www.eeslindia.org/


15) Coconut tree was recently declared as the state tree of which state?

a) Kerala

b) Karnataka

c) Tamilnadu

d) Goa

Solution: d

Answer Justification:

The State Government of Goa over a year after de-classifying the coconut palm as a tree, passed an amendment restoring the coconut palm in the list of trees and also according it the status of State tree.

The State government has decided to include coconut palm as tree in the Goa, Daman and Diu (Preservation) Trees Act, 1984 to regulate felling of coconut trees under this Act.

Source:

http://www.thehindu.com/news/national/other-states/coconut-palm-declared-state-tree-of-goa/article19409874.ece


16) Which of the following statements is/are correct about the cyclone in North Indian ocean?

  1. ‘Ockhi’ name was given by Thailand.
  2. Bangladesh will name the next cyclone as ‘Sagar’.
  3. Myanmar and Thailand are the only non SAARC countries which can name these cyclones.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 3only

b) 3 only

c) 2 and 3 only

d) None

 

Solution: d

 

Answer Justification:

 

The World Meteorological Organisation (WMO) and the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) started the tropical cyclone naming system in 2000. Tropical cyclone are named to provide ease of communication between forecasters and the general public regarding forecasts, watches, and warnings.

The Cyclones worldwide are named by 9 regions — North Atlantic, Eastern North Pacific, Central North Pacific, Western North Pacific, North Indian Ocean, South West Indian Ocean, Australian, Southern Pacific, South Atlantic.

Cyclones in the North Indian Ocean basin are named by the Indian Meteorological Department and the first tropical cyclone was named in 2004 as Onil (given by Bangladesh).

The name Ockhi was given by Bangladesh which in Bengali means ‘eye’.

Eight north Indian Ocean countries — Bangladesh, India, the Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri Lanka and Thailand, gave eight names each which was combined into a list of 64 names. One name from each country is picked in an order to name the cyclones.

The previous storm Mora that caused severe flooding across Northeast India in May was named by Thailand. Mora is the name of one of the healing stones and also means star of the sea. The next cyclone will be named Sagar — a name given by India.

All 3 statements are incorrect.

 

Source:

 

http://www.thehindu.com/news/national/how-cyclone-ockhi-got-its-name/article21218647.ece


17) Arrange the following waste management processes according to hierarchy in the sequence of priority.

  1. Co-processing
  2. Minimization
  3. Reuse
  4. Recycle
  5. Recovery
  6. Prevention
  7. Safe disposal

 Select the correct answer using the codes below:

a) 6-2-3-4-5-1-7

b) 6-1-3-4-5-2-7

c) 2-3-4-5-1-6-7

d) 1-2-3-4-5-6-7

 

Solution: a

The salient features of Hazardous and Other Wastes (Management & Trans boundary Movement) Rules, 2016 incorporates Waste Management hierarchy in the sequence of priority of prevention, minimization, reuse, recycling, recovery, co-processing; and safe disposal.

Refer Insights MoEF concise report


18) Which of the following statements is/are correct according to The Plastic Waste Management Rules, 2016?

  1. Stipulation of minimum thickness of 50 micron for plastic sheets.
  2. Extension of the jurisdiction of applicability from the municipal area to rural areas.
  3. Promotion of use of plastic waste for road construction.

 

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

 

Solution: d

 

Answer Justification:

The Plastic Waste Management Rules, 2016

  • Increase minimum thickness of plastic carry bags from 40 to 50 microns and stipulate minimum thickness of 50 micron for  plastic sheets also to facilitate collection and recycle of plastic waste. Hence statement 1 is correct.
  • Expand the jurisdiction of applicability from the municipal area to rural areas, because plastic has reached rural areas also; Hence statement 2 is correct.
  • To bring in the responsibilities of producers and generators, both in plastic waste management system and to introduce collect back system of plastic waste by the producers/brand owners, as per extended producers’ responsibility;
  • To introduce collection of plastic waste management fee through pre-registration of the producers, importers of plastic carry bags/multi layered packaging and vendors selling the same for establishing the waste management system; 
  • To promote use of plastic waste for road construction as per Indian Road Congress guidelines or energy recovery,( Hence statement 3 is correct). or waste to oil etc. for gainful utilization of waste and also address the waste disposal issue; to entrust more responsibility on waste generators, namely payment of user charge as prescribed by local authority, collection and handing over of waste by the institutional generator, event organizers.

Refer Insights MoEF concise report


19) Which of the following statements is/are correct about Eco-Development Forces scheme?

  1. It rehabilitates the ex-servicemen for productive work.
  2. Afforestation is mainly done in remote and difficult areas.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: c

 

Answer justification:

Eco-Development Forces scheme

The Scheme was initiated by the Ministry of Defence in 1982 with a view to securing involvement of ex-servicemen(Hence statement 1 is correct) in afforestation and eco-development in remote and difficult areas(Hence statement 2 is correct.) to undertake restoration of degraded ecosystems through afforestation, soil conservation and water resource management techniques. The scheme also serves as a mechanism to rehabilitate the ex-servicemen for productive work and to create employment for retired army personnel mainly in the rural areas. The Scheme has been in operation for last four Five Year Plans. Therefore, the basic requirements with regard to procedural and financial aspects stand fulfilled.

Eco task force (ETF) battalions work under the scheme.

The progress of the Eco- Task Force (ETF) Battalions is being closely reviewed jointly by Ministry of Defence and MoEFCC.

Refer Insights MoEF concise report


20) World Bank Aided, Ecosystems Service Improvement Project has been taken up by Green India Mission in which of the following states?

  1. Chhattisgarh
  2. Madhya Pradesh
  3. Jharkhand
  4. Odisha

Select the correct answer using the codes below:

a) 1 and 2 only

b) 3 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

 

Solution: a

 

Answer justification:

Ecosystems Service Improvement Project

Green India Mission Division intends to take up a World Bank aided “Ecosystem Services Improvement Project” (ESIP) in selected landscapes of Chhattisgarh and Madhya Pradesh States which has been designed to enhance the outcomes of the GIM. The project proposes to improve forest quality and productivity along with interventions aimed at reforestation, reducing land degradation, institutional capacities building and enhancing NTFP trade and improve the livelihoods of forest dependent communities in Central Indian Highlands.

Refer Insights MoEF concise report


21) With reference to Nuakhai Juhar, consider the following statements:

 

  1. It is celebrated in the western part of West Bengal
  2. It is an agricultural festival

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/28/insights-daily-current-affairs-28-aug-2017/

 

Nuakhai or Nuankhai is an agricultural festival mainly observed by people of Western Odisha in India.[6] Nuakhai is observed to welcome the new rice of the season. According to the calendar it is observed on panchami tithi (the fifth day) of the lunar fortnight of the month of Bhadrapada or Bhaadra (August–September), the day after the Ganesh Chaturthi festival. This is the most important social festival of Western Odisha and adjoing areas of Simdega in Jharkhand.


 

22) With reference to the Bharat Bill Payment System (BBPS), consider the following statements:

 

  1. It is an integrated bill payment system in India offering interoperable and accessible bill payment service to customers
  2. BBPS is available in multiple payment modes, online and through a network of agents

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: c)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/28/insights-daily-current-affairs-28-aug-2017/

 

Bharat Bill Payment System eases the payment of bills and improves the security & speed of bill pay. The service is available in multiple payment modes, online and through a network of agents. An instant confirmation is generated for the bill payments. The BBPS will transform the society from cash to electronic payment system, making it less dependent on cash .Currently you can pay bill for Utility (Gas, electricity, water, DTH) and Telecom billers.


 

23) The Mechi River passes through which of the following states/countries?

 

  1. Uttar Pradesh
  2. Nepal
  3. Bihar
  4. Uttarakhand

Select the correct answer using codes below:

a) 1 and 2 Only

b) 2 and 3 Only

c) 1,2 and 3 Only

d) 2 and 4 Only

 

Solution: b)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/24/insights-daily-current-affairs-24-aug-2017/

 

The Mechi River is a trans-boundary river flowing through Nepal and India. It is a tributary of the Mahananda River.  The Mechi originates in the Mahabharat Range in Nepal. It flows through Nepal, forms the boundary between India and Nepal and then flows through the Indian state of Bihar to join the Mahananda in Kishanganj district.

 

In August 2017, MoU was signed between India and Nepal for laying down implementation arrangement for construction of a new Bridge over Mechi River at Indo-Nepal border.


24) With reference to bioindicators, consider the following statements:

  1. These are microorganisms used in biotechnology industry to evaluate the quality of biotechnology products
  2. Microalgae is one of the examples of bioindicators

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/24/insights-daily-current-affairs-24-aug-2017/

 

A bioindicator is any species (an “indicator species“) or group of species whose function, population, or status can reveal the qualitative status of the environment. For example, copepods and other small water crustaceans that are present in many water bodies can be monitored for changes (biochemical, physiological, or behavioural) that may indicate a problem within their ecosystem. Bioindicators can tell us about the cumulative effects of different pollutants in the ecosystem and about how long a problem may have been present, which physical and chemical testing cannot.

A biological monitor, or biomonitor, can be defined as an organism that provides quantitative information on the quality of the environment around it.[3] Therefore, a good biomonitor will indicate the presence of the pollutant and also attempt to provide additional information about the amount and intensity of the exposure.

 

https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/bioindicators-using-organisms-to-measure-environmental-impacts-16821310


25) Which of the following Buddhist pilgrimage sites in India is/are located south of Vidhyas?

  1. Namdroling Monastery
  2. Tabo Monastery
  3. Dharamsala
  4. Sanchi

Select the correct answer using codes below:

a) 4 Only

b) 1 and 4 Only

c) 1,2 and 4 Only

d) None of the above

 

Solution: b)

 

The Namdroling Nyingmapa Monastery is the largest teaching center of the Nyingma lineage of Tibetan Buddhism in the world. Located in Bylakuppe, part of the Mysuru district of the state of Karnataka, the monastery is home to a sangha community of over five thousand lamas (both monks and nuns)

 

Sanchi is located south of Vindhya’s going by the following map:

 

Tabo Monastery (or Tabo Chos-Khor Monastery[1]) is located in the Tabo village of Spiti Valley, Himachal Pradesh, northern India. It was founded in 996 CE in the Tibetan year of the Fire Ape

 

As you know Dharamshala is in Himachal Pradesh.