Print Friendly, PDF & Email

SOLUTIONS – INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 11

SOLUTIONS 

INSIGHTS REVISION TEST for Preliminary Exam 2018: Test – 11

 


1) National Air quality Index is determined on the basis of concentration of which of the pollutants?

  1. Carbon Dioxide
  2. Carbon monoxide
  3. Ozone
  4. Ammonia
  5. Particulate Matter 2.5

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 1, 2 and 5 only

c) 2, 3, 4 and 5 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution: c

Answer Justification:

AQI Category (Range)PM10 (24hr)PM2.5 (24hr)NO2 (24hr)O3 (8hr)CO (8hr)SO2 (24hr)NH3 (24hr)Pb (24hr)
Good (0–50)0–500–300–400–500–1.00–400–2000–0.5
Satisfactory (51–100)51–10031–6041–8051–1001.1–2.041–80201–4000.5–1.0
Moderately polluted (101–200)101–25061–9081–180101–1682.1–1081–380401–8001.1–2.0
Poor (201–300)251–35091–120181–280169–20810–17381–800801–12002.1–3.0
Very poor (301–400)351–430121–250281–400209–74817–34801–16001200–18003.1–3.5
Severe (401–500)430+250+400+748+34+1600+1800+3.5+

Source:

http://cpcb.nic.in/displaypdf.php?id=bmF0aW9uYWwtYWlyLXF1YWxpdHktaW5kZXgvQWJvdXRfQVFJLnBkZg==

https://app.cpcbccr.com/AQI_India/


2) Which of the following statements is/are correct about first and second generation fuels?

  1. First generation biofuels are made from woody crops, agricultural residues or waste plant material which have already fulfilled their food purpose.
  2. Second generation biofuels are made from the sugars and vegetable oils found in arable crops.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: d

Answer Justification:

Statement 1: “First-generation” or conventional biofuels are biofuels made from food crops grown on arable land. With this biofuel production generation, food crops are thus explicitly grown for fuel production, and not anything else. The sugar, starch, or vegetable oil obtained from the crops is converted into biodiesel or ethanol, using trans-esterification, or yeast fermentation. Hence statement 1 is incorrect.

Statement 2 : Second generation biofuels are fuels manufactured from lignocellulosic biomass or woody crops, agricultural residues or waste plant material (from food crops but they have already fulfilled their food purpose). Biomass is a wide-ranging term meaning any source of organic carbon that is renewed rapidly as part of the carbon cycle. Biomass is derived from plant materials, but can also include animal materials. Hence statement 2 is incorrect.

                Source:

                https://en.wikipedia.org/wiki/Biofuel

 


3) Which of the following statements is/are correct about Earth Overshoot Day?

  1. Earth Overshoot Day marks the date when the nature’s bio capacity exceeds ecological footprint.
  2. From that day, the humanity maintains ecological reserve.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: d

Answer Justification:

Earth Overshoot Day marks the date when humanity has exhausted nature’s budget for the year. Hence Statement 1 is incorrect

 

For the rest of the year, we are maintaining our ecological deficit by drawing down local resource stocks and accumulating carbon dioxide in the atmosphere. We are operating in overshoot. Hence Statement 2 is incorrect.

 

Ecological Footprint accounting measures the demand on and supply of nature.

On the demand side, the Ecological Footprint measures the ecological assets that a given population requires to produce the natural resources it consumes (including plant-based food and fiber products, livestock and fish products, timber and other forest products, space for urban infrastructure) and to absorb its waste, especially carbon emissions.

The Ecological Footprint tracks the use of six categories of productive surface areas: cropland, grazing land, fishing grounds, built-up land, forest area, and carbon demand on land.

On the supply side, a city, state or nation’s bio capacity represents the productivity of its ecological assets (including cropland, grazing land, forest land, fishing grounds, and built-up land). These areas, especially if left unharvest, can also absorb much of the waste we generate, especially our carbon emissions.

Source:

https://www.footprintnetwork.org/resources/glossary/


 

4) Which of the following pairs of Day and Theme are correctly matched?

               

DAYTHEME
1) World Ozone Day 2017Caring for all life under the Sun
2) World Day to combat Desertification and Drought 2017Our Land. Our Home. Our Future
3) World Environment Day 2017Connecting People to Nature

               

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 1 and 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: d

Answer Justification:

All are rightly matched.

Factual information:

World Ozone Day – September 16.

                World Day to combat Desertification and Drought 2017 – June 17.

               

                World Environment Day – June 5.


5) Which of the following statements is/are correct about Photo Pollution?

  1. It does not inhibit the observation of stars and planets.
  2. It affects the reproductive cycles of some animals.
  3. Excessive red light emitted from LEDs affect the sleep pattern in human beings.

               

Select the correct answer using the code below:

a) 2 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: a

Answer Justification:

Light Pollution has a disruptive effect on natural cycles and inhibits the observation of stars and planets. Hence Statement 1 is incorrect.

Light Pollution disturbs the reproductive cycles of some animals and disturbs migration of birds that navigate using stars. Eg., sea turtles. Artificial lights discourage females from nesting. If a female fails to nest after multiple false crawls, she will resort to less-than-optimal nesting spots or deposit her eggs in the ocean. In either case, the survival outlook for hatchlings is slim. Hence Statement 2 is correct.

In humans, it disturbs circadian rhythms that regulate hormones and other bodily functions. Excessive blue light emitted from LEDs directly affect the sleep pattern in Human by suppressing the production of the hormone melatonin, which mediates the sleep-wake cycle in humans. Hence Statement 3 is incorrect.

Source:

https://www.livescience.com


 

6) Blue carbon is the carbon stored in coastal and marine ecosystems. The Blue Carbon Initiative focuses on carbon in which of the following coastal ecosystems?

  1. Mangroves
  2. Tidal marshes
  3. Sea grasses

 

Select the correct answer using the code below:

a) 1 only

b) 1 and 3 only

c) 1 and 2 only

d) 1, 2 and 3

Solution: d

Answer Justification:

Blue carbon is the carbon stored in coastal and marine ecosystems. The Blue Carbon Initiative currently focuses on carbon in coastal ecosystems – mangroves, tidal marshes and seagrasses which are found on every continent except Antarctica. These ecosystems sequester and store large quantities of blue carbon in both the plants and the sediment below. For example, over 95% of the carbon in seagrass meadows is stored in the soils.

Projects are being developed at sites globally to protect and restore coastal ecosystems for their “blue” carbon value.

Research into the sequestration, storage and loss of carbon from blue carbon systems is ongoing.

All statements are correct.


7) Which of the following pairs of newly discovered species and their habitats are rightly matched?

                SpeciesHabitat
1) Non-venomous snake Aquatic RhabdopsEastern Ghats
2) Rock gecko Hemidactylus kangerensisWestern Ghats
3) Moth Zygaenid Apatani GloryArunachal Pradesh
4) Wild banana Musa ParamjitianaAndaman Nicobar Islands

               

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 3 and 4 only

c) 1, 3 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: b

Answer Justification:

Correctly matched species and habitats.

                SpeciesHabitat
1) Non-venomous snake Aquatic RhabdopsWetern Ghats
2) Rock gecko Hemidactylus kangerensisEastern Ghats
3) Moth Zygaenid Apatani GloryArunachal Pradesh
4) Wild banana Musa ParamjitianaAndaman Nicobar Islands

 

                Refer Insights Exclusive Environment Module.


8) Which of the following is/are constraints of organic mulching?

  1. Proliferation of snails, ants and termites.
  2. Survival of crop pest or disease germs from the previous crop.
  3. Production of organic material may compete with crop production.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, and 3

Solution: d

Answer Justification:

Mulching is the process of covering the topsoil with plant material such as leaves, grass, twigs, crop residues, straw etc. In some places, materials such as plastic sheets or even stones are used for covering the soil. However, in organic agriculture the term ‘mulching’ refers only to the use of organic, degradable plant materials.

Uses of mulching

– Protecting the soil from wind and water erosion

– Improving the infiltration of rain and irrigation water

– Keeping the soil moist by reducing evaporation

– Feeding and protecting soil organisms

– Suppressing weed growth

– Preventing the soil from heating up too much

– Providing nutrients to the crops

– Increasing the content of soil organic matter   

               

                Source:

                http://teca.fao.org/read/8365


9) Which of the following statements is/are correct about weathering?

  1. Biological processes can produce physical weathering.
  2. Biological processes can produce chemical weathering.
  3. Burrowing animals enhance the process of rock weathering.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, and 3

Solution: d

Answer Justification:

Biological weathering is the weakening and subsequent disintegration of rock by plants, animals and microbes.

Growing plant roots can exert stress or pressure on rock. Although the process is physical, the pressure is exerted by a biological process (i.e., growing roots). Biological processes can also produce chemical weathering, for example where plant roots or microorganisms produce organic acids which help to dissolve minerals.

Microbial activity breaks down rock minerals by altering the rock’s chemical composition, thus making it more susceptible to weathering. One example of microbial activity is lichen; lichen is fungi and algae, living together in a symbiotic relationship. Fungi release chemicals that break down rock minerals; the minerals thus released from rock are consumed by the algae. As this process continues, holes and gaps continue to develop on the rock, exposing the rock further to physical and chemical weathering.

Burrowing animals can move rock fragments to the surface, exposing the rock to more intense chemical, physical, and biological processes and so indirectly enhancing the process of rock weathering.
Although physical, chemical, and biological weathering are separate processes, some or all of the processes can act together in nature.

All statements are correct.

Source:

http://passel.unl.edu/pages/informationmodule.php?idinformationmodule=1124303183&topicorder=5&maxto=6


10) Which of the following is/are virgin vegetation?

  1. It is grown without human aid.
  2. It is left undisturbed by humans for long time.
  3. Orchards are virgin vegetation.
  4. The virgin vegetation, which are restricted to a particular region are known as endemic or indigenous species.

Select the correct answer using the code below:

a) 1, 2 and 3 only

b) 2 and 4 only

c) 1, 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: c

Answer Justification:

Natural vegetation refers to a plant community which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. (Hence Statement 1 and 2 are correct)This is termed as  virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation (Hence Statement 3 is incorrect).

The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species to India (Hence Statement 4 is correct) but those which have come from outside India are termed as exotic plants for India.

Source:

NCERT Geography Class IX chapter 5.


11) Which of the following statements is/are correct about Indian Sandalwood tree?

  1. It is a semi root-parasitic plant.
  2. The principal natural tracts of sandal trees are confined to parts of Mysore in Karnataka and Tamil Nadu.
  3. The tree occurs mainly in the open scrub forests.
  4. It is categorized as ‘endangered’ by IUCN Red List.

Select the correct answer using the code below:

a) 1, 2 and 3 only

b) 2 and 4 only

c) 1, 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: a

Answer Justification:

A medium-sized, evergreen tree, up to 18 m tall; a semi root-parasitic at its earlier growth stage. (Hence Statement 1 is correct)It requires host plants to partner with. It is dependent on these host plants for its nutrients and water demands to achieve and sustain healthy growth.

Sandal wood tree is probably native to peninsular India. It is distributed in India, parts of Malesia, Australia, New Zealand and Polynesia, extending to the Hawaiian Archipelago and Juan Fernonduos Islands (Chile). In India it is found in the peninsular region. The tree occurs mainly in the open scrub forests. (Hence Statement 3 is correct). The principal natural tracts of sandal trees are confined to parts of Mysore in Karnataka and Tamil Nadu. (Hence Statement 2 is correct)

Santalum antalum antalum album has been categorised as ‘Vulnerable’ by the IUCN. (Hence Statement 4 is incorrect).

http://bsienvis.nic.in/State_trees/Karnataka%20State%20Tree%20-%20Final%20-%209.12.2013.pdf


12) Which of the following statements is/are correct regarding lions in India?

  1. India is the only country in the world that has both tigers and lions.
  2. The Gir Forest is the last remaining habitat of the Asiatic lion.
  3. Reintroduction of Asiatic lions has never been implemented in India.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: a

Answer Justification:

India is the only country in the world that has both tigers and lions. (Hence Statement 1 is correct). The natural habitat of the Indian lion is the Gir forest in Gujarat. Tigers are found in the forests of Madhya Pradesh, the Sundarbans of West Bengal and the Himalayan region. Leopards too are members of the cat family. They are important among animals of prey. The Gir Forest is the last remaining habitat of the Asiatic lion. (Hence Statement 2 is correct)

Source:

NCERT Class IX chapter 5.

In the 1950s, biologists advised the Indian government to re-establish at least one wild population in the Asiatic lion’s former range to ensure the population’s reproductive health and to prevent it from being affected by an outbreak of an epidemic. In 1956, the Indian Board for Wildlife accepted a proposal by the Government of Uttar Pradesh to establish a new sanctuary for the envisaged reintroduction, that is Chandra Prabha Wildlife Sanctuary, covering 96 km2 (37 sq mi) in eastern Uttar Pradesh, where climate, terrain and vegetation is similar to the conditions in the Gir Forest. In 1957, one male and two female wild-caught Asiatic lions were set free in the sanctuary. This population comprised 11 animals in 1965, which all disappeared thereafter.

(Hence Statement 3 is incorrect).

Source:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asiatic_lion#India


13) Himalayan Yew is a medicinal plant found in India. Which of the following statements is/are correct regarding the plant?

  1. It is found in all Himalayan states.
  2. Extract of this plant is used in treating cancer.
  3. An uptrend is seen in the number of trees over the years.

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: b

Answer Justification:

                The Himalayan Yew (Taxus wallachiana) is a medicinal plant found in various parts of Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. (Not all Himalayan states. Hence Statement 1 is inorrect)

A chemical compound called ‘taxol’ is extracted from the bark, needles, twigs and roots of this tree, and it has been successfully used to treat some cancers – the drug is now the biggest selling anti-cancer drug in the world. (Hence Statement 2 is correct)

The species is under great threat due to over-exploitation. In the last one decade, thousands of yew trees have dried up in various parts of Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. It denotes downtrend not uptrend. (Hence Statement 3 is incorrect)

    


           

 14) Beej Bachao Andolan with an objective to conserve their traditional seeds has resulted in which of the following?

 

  1. Higher yield
  2. Improvement in soil fertility
  3. Crop Diversity

               

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: d

Answer Justification:

Farmers and citizen’s groups like the Beej Bachao Andolan in Tehri and Navdanya have shown that adequate levels of diversified crop production without the use of synthetic chemicals are possible and economically viable.

Source:

NCERT Class X Geography Chapter 2.

This movement has not only resulted in higher yields but also improved the soil fertility and agro-biodiversity.

Hence all statements are correct.

Source:

http://www.euttarakhand.com/beej-bachao-andolan


15) India Integrated Coastal Zone Management Project is implemented as pilot projects in which of the following states?

  1. Gujarat
  2. Kerala
  3. Odisha
  4. Tamilnadu
  5. West Bengal

Select the correct answer using the code below:

a) 1, 3 and 5 only

b) 1, 2 and 3 only

c) 1, 4 and 5 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution: a

Answer Justification:

The objective of the Integrated Coastal Zone Management (ICZM) Project is to assist Government of India (GoI) in building national capacity for implementation of comprehensive coastal management approach in the country, and piloting the integrated coastal zone management approach in states of Gujarat, Orissa and West Bengal.

There are four components to the project, the first component being national ICZM capacity building. The national component will include mapping, delineation and demarcation of the hazard lines, and delineation of coastal sediment cells all along the mainland coast of India. The second component is the piloting ICZM approaches in Gujarat. This component will support capacity building of the state level agencies and institutions, including preparation of an ICZM plan for the coastal sediment cell that includes the Gulf of Kachchh, and pilot investments. The third component is the piloting ICZM approaches in Orissa. This component will include capacity building of the state level agencies and institutions, including preparation of an ICZM plan for the coastal sediment cells that include the stretches of Paradip-Dhamra and Gopalpur-Chilika, including a regional coastal process study, and pilot investments. Finally, the fourth component is the piloting ICZM approaches in West Bengal.

Kerala and Tamilnadu are not covered.

Source:

http://projects.worldbank.org/P097985/integrated-coastal-zone-management?lang=en


16) What is e-Green Watch?

                (a) It is an integrated e-governance portal for monitoring and evaluating forestry works.

                (b) It is a component of IRS satellites to monitor and manage natural resources.

                (c) It is an application which helps in navigation through protected areas.

                (d) It is an electronically enabled community led protection of trees.

                Solution: a

                Answer Justification:

The e-Green Watch is a web-based and user friendly application that is transparent, reliable and accountable. It is an integrated e-governance portal that enables the temporal change detection for the effective online monitoring and evaluation of works in forestry sector undertaken by State CAMPA. (Hence the answer is a)

Refer Insights MoEF concise report.


17) Which of the following Biosphere Reserves of India is/are part of UNESCO Man and the Biosphere (MAB) Programme list.

  1. Manas
  2. Khangchendzonga
  3. Agasthyamalai
  4. Achanakamar –    Amarkantak

Select the correct answer using the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 4 only

c) 3 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: c

Answer Justification:

No.Name Date of
entry into MAB
 Area (in sq.km)Location (State)
13Agasthyamalai20161828Neyyar, Peppara and Shendurney  Wildlife Sanctuaries and their adjoining areas in Kerala.
14Achanakamar –    Amarkantak20123835.51Covers parts of Anupur and Dindori districts of M.P. and parts of Bilaspur districts of Chhattishgarh State.

               

                Other two BRs are not in MAB list.

               

                Source:

                http://www.moef.nic.in/sites/default/files/BR%20List.pdf


18) ‘Integrated Development of Wildlife Habitats’ scheme is implemented in which of the following protected areas?

  1. National Parks
  2. Wildlife Sanctuaries
  3. Conservation Reserves
  4. Community Reserves
  5. Tiger Reserves

Select the correct answer using the code below:

a) 1, 2 and 5only

b) 1 and 2 only

c) 1, 2, 3 and 4 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution: c

Answer Justification:

Integrated Development of Wildlife Habitats

The Government of India provides financial and technical assistance to the State/UT Governments for activities aimed at wildlife conservation through the Centrally Sponsored Scheme viz. ‘Integrated Development of Wildlife Habitats’.

Support to Protected Areas:

Eligible PAs: 

  • National Parks
  • Wildlife Sanctuaries
  • Conservation Reserves and Community Reserves, other than those availing central assistance  under the CSS- Project Tiger, which are duly notified under the Wildlife (Protection) Act, 1972 and are under the control of the Chief Wildlife Wardens.

Tiger reserve do not come under the scheme.


19) Consider the following statements regarding the tiger population in India.

  1. Jim Corbett Tiger Reserve has the highest number of tigers among all tiger reserves.
  2. Uttarakhand has the highest number of tigers among all the states.

   Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: a

Answer Justification:

Jim Corbett Tiger Reserve has the highest number of tigers among all tiger reserves with 208.  (Hence Statement 1 is correct)

It’s Karnataka that has hihest number of tigers. Uttarakhand has the second highest number of tigers. (Hence Statement 2 is incorrect)

Bandipur TR has 109.

Nagarhole TR has 93.

Source:

http://www.walkthroughindia.com/wildlife/top-10-tiger-reserves-in-india-with-maximum-tiger-population/

                  Source:

                https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Indian_states_by_wildlife_population

   


     

       

  1. Late Smt. Rukmini Devi Arundale was the first chairman of which of the following institutions?

       (a) People for Animals (PFA)

       (b) People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India

       (c) Animal Welfare and Protection Trust (AWPT)

       (d) The Animal Welfare Board of India (AWBI)

       Solution: d

       Answer Justification:

The Animal Welfare Board of India

The Animal Welfare Board of India is a statutory advisory body on Animal Welfare Laws and promotes animal welfare in the country.

It was established in 1962 under Section 4 of the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960.

It was started under the stewardship of Late Smt. Rukmini Devi Arundale, well known humanitarian.

It ensures that animal welfare laws in the country are diligently followed.

It provides grants to Animal Welfare Organizations.

It advises the Government of India on animal welfare issues.


21) With reference to the Atal Pension Yojana, consider the following statements:

 

  1. It is a pension scheme for unorganised sector workers
  2. It is introduced as a replacement to previous Swavalamban Yojana NPS Lite scheme

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d ) Neither 1 nor 2

 

Solution: c)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/31/insights-daily-current-affairs-31-aug-2017/

 

 

Atal Pension Yojana (APY), a pension scheme for unorganised sector workers such as personal maids, drivers, gardeners etc, was launched in June 2015 by the government. This social security scheme was introduced as a replacement to previous government’s Swavalamban Yojana NPS Lite, which wasn’t well accepted by people.

 

APY aims to help these workers save money for their old age while they are working and guarantees returns post retirement. The scheme also promises a co-contribution by a worker, up to Rs. 1000 per annum, but only to those who joined APY before 31.12.2015. Further, this co-contribution would be made only for 5 years, from FY 2015-16 to 2019-20 in the eligible cases subject to conditions mentioned below.

 

You are eligible for the Atal Pension Yojana if you are:

  1. An Indian citizen
  2. Have a valid bank account
  3. Are between 18 and 40 years of age.

 

22) The place of Bagan is one of the world’s greatest archeological sites. It is located in

 

a)Indonesia

b) Cambodia

c) Myanmar

d) Thailand

 

Solution: c)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/31/insights-daily-current-affairs-31-aug-2017/

 

Bagan in central Burma is one of the world’s greatest archeological sites. The Ayeyarwady (Irrawaddy) River drifts past its northern and western sides. From the 9th to 13th centuries, the city was the capital of the Pagan Kingdom, the first kingdom that unified the regions that would later constitute modern Myanmar. During the kingdom’s height between the 11th and 13th centuries, over 10,000 Buddhist temples, pagodas and monasteries were constructed in the Bagan plains alone.


 

23) Kazakhstan is all set to open the world’s first Low Enriched Uranium Bank in Oskemen. This project is launched by

 

a) Nuclear Suppliers Group

b) Russia

c) USA

d) None of the above

 

Solution: d)

 

Kazakhstan is all set to open the world’s first Low Enriched Uranium Bank in Oskemen. The International Atomic Energy Agency launched the project in 2010.

  • The bank will hold 90 tons of uranium—enough to power a large reactor for three years—and member states that withdraw from the bank will cover the cost of restocking.
  • To ensure transport, the IAEA signed an agreement with Russia in 2015 to allow the material to travel through the country.

 

24) Gobindobhog rice  has got the geographical indication (GI) status. With reference to Gobindobhog rice, consider the following statements:

 

  1. It’s native to Odisha
  2. As a result of getting the GI tag, rice from other regions or rice of other varieties cannot be branded as ‘Gobindobhog’

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: b)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/29/insights-daily-current-affairs-29-aug-2017/

 

 

Gobindobhog rice, a speciality from Burdwan district of West Bengal, has got the geographical indication (GI) status.

 

Significance of this move:

As a result of getting the GI tag, as the certification is also called, rice from other regions or rice of other varieties cannot be branded as ‘Gobindobhog’. Hence, the marketability of the rice would be strengthened, for the local, national and international markets.

 

About Gobindobhog rice:

Gobindobhog is a rice cultivar from West Bengal. It is a short grain, white, aromatic, sticky rice having a sweet buttery flavor.

  • It derives its name from its usage as the principal ingredient in the preparation of the offerings to Govindajiu, the family deity of the Setts of Kolkata.
  • The rice has several advantages. It is cultivated late and therefore not much affected by rains. It is less prone to pests as well. The productivity per area is high and farmers get better prices for Gobindobhog rice

 

25) With reference to the Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC), consider the following statements:

 

  1. GEAC is responsible for approval of proposals relating to release of genetically engineered organisms and products into the environment
  2. It is constituted in the Ministry of Science and technology

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

 

Solution: a)

 

https://www.insightsonindia.com/2017/08/28/insights-daily-current-affairs-28-aug-2017/

 

 

Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC) was first constituted on May 28, 1990 and it was last re- constituted on March 11, 2013 for a period of three years. Subsequently, with the approval of the competent authority, the tenure of the committee has been extended till re-constitution of the new committee.

  • The Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC) is the apex body constituted in the Ministry of Environment and Forests under ‘Rules for Manufacture, Use, Import, Export and Storage of Hazardous Microorganisms/Genetically Engineered Organisms or Cells 1989’, under the Environment Protection Act, 1986.
  • The GEAC is also responsible for approval of proposals relating to release of genetically engineered organisms and products into the environment including experimen­tal field trials (Biosafety Research Level trial-I and II known as BRL-I and BRL-II).